Kip op je bord

Het Voedingscentrum www.voedingscentrum.nl heeft richtlijnen opgesteld voor gezonde voeding in de Schijf van Vijf. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten van de Nederlandse Gezondheidsraad. Volgens de Schijf van Vijf kies je dagelijks gevarieerd uit alle voedselgroepen. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen die belangrijk zijn voor je lichaam. Onbewerkte kip en gevogelte staan in de Schijf van Vijf.

Kip op je bord

Voedingswaarde

Kip en kipvleeswaren zitten vol waardevolle voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Elke voedingsstof heeft zo zijn eigen functie.

Kippenvlees is rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar in mindere mate dan varkensvlees en rundvlees. Kippenlever is rijk aan vitamine A. Kippenvlees en vlees van gevogelte bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. Wel kunnen er als gevolg van bereiden, bijvoorbeeld paneren (schnitzel, kipnuggets, kipburger), koolhydraten aan het vlees worden toegevoegd. Het vet van kip bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel, zoals kippenpoten, bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kipfilet is mager vlees en levert minder calorieën.

Bron: Voedingscentrum, 2022.

Kipproducten

Kip in de winkel

In de supermarkt of bij de poelier is een grote variatie aan kipproducten te vinden. Er is een breed scala aan naturel, onbewerkte producten. De kip wordt opgedeeld en uitgesneden in filet, poten, bouten en vleugels. De kleine stukjes vlees die na het uitsnijden overblijven worden versnipperd tot kipgehakt, een kwalitatief hoogwaardig product en steeds vaker een vervanger voor runder- of varkensgehakt. Tegenwoordig is ook kipdijfilet populair, dit is ontbeend pootvlees en lekker mals. Kipproducten worden in allerlei smaken gekruid en gemarineerd, kip past daardoor in vele internationale keukens en gerechten. Voor de consument die kiest voor gemak zijn er ook veel voorgegaarde producten in het assortiment, zoals schnitzels, nuggets en kipburgers of producten die al kant-en-klaar zijn voor een magnetron- of ovenbereiding.

Kipconcepten

De pluimveesector is voortdurend bezig met het verbeteren van dierenwelzijn en verduurzamen van de keten. Dit resulteert in verschillende kipconcepten voor diverse afzetkanalen. Veel concepten zijn te herkennen aan een eigen merknaam of keurmerk. Op de pagina ‘Kip bij de boer’ worden de meest voorkomende concepten en soorten kip toegelicht.

Kip in de keuken

Receptenboekje

‘Kip seizoensrecepten’

Bekijk hier ons receptenboekje ‘Kip seizoensgerechten’.

Hierin vind je verschillende kipgerechten, passend bij elk jaargetijde en geschikt voor alle niveaus. Van kipgehaktballen met quinoa tot een klassieke coq au vin, alles komt aan bod. Eet smakelijk!

De lekkerste gerechten

Kiprecepten.nl

Met kip kun je alle kanten op! Lekker uit de oven, gestoofd in de pan of op de barbecue. Het is niet voor niets ’t meest veelzijdige stukje vlees!

Kijk op kiprecepten.nl voor recepten, inspiratie, blogs, vlogs en nog veel meer.