Kip bij de boer

Wij zijn trots op onze pluimveehouders

Vakmanschap

De Nederlandse pluimveehouder

De Nederlandse pluimveehouder staat bekend in binnen- en buitenland om zijn/haar vakkennis, innovatieve werkwijze, aandacht voor dierenwelzijn en de hoge kwaliteit van de producten.

Het gezond en diervriendelijk houden van kippen staat daarbij centraal. Want de professionele pluimveehouder van vandaag weet als geen ander: gezonde dieren zijn de garantie voor veilig vlees en een tevreden consument.

Heb je weleens een kippenstal van binnen gezien?

Zichtstallen

Kom kippen kijken in één van de Kip.Kiplekker zichtstallen.

De vleeskuikensector is transparant. Er zijn verscheidene pluimveehouders die graag hun bedrijf openstellen en daarvoor een speciale zichtruimte hebben ingericht. In zo’n zichtstal kan iedereen gedurende het hele jaar – gratis en zonder afspraak – een kijkje komen nemen.

De pluimveehouder laat graag zien wat er allemaal komt kijken bij het houden en verzorgen van zijn vleeskuikens. Er zijn op dit moment meerdere zichtstallen verspreid over het land.

Alle soorten kip, wat zijn de verschillen?

Concepten

In de supermarkt en ook bij de poelier heb je keuze uit verschillende soorten kip. Waarom is dat en wat zijn de verschillen? Hoe de kip genoemd wordt hangt af van de manier waarop de kip gehouden wordt. We noemen dit een concept.

In Nederland zijn er verschillende kipconcepten. De meest voorkomende zijn gangbaar, scharrel en biologisch. Elk met hun eigen kenmerken, zoals in het schema hieronder te zien is. Het verschil zit onder andere in de leefruimte per kip, de slachtleeftijd en het voer dat de dieren krijgen.

Voor het verbeteren van het dierenwelzijn worden onder andere afleidingsmaterialen ingezet. Deze worden in de stal geplaatst of gehangen. Favoriet zijn strobalen, zitstangen, pikstenen of kettinkjes.

Houderijsystemen

Kip bij de boer

Open dag

Kip.Kiplekker organiseert jaarlijks op tweede paasdag een open dag bij vleeskuikenbedrijven.

De afgelopen jaren was een fysieke open dag helaas niet mogelijk, vanwege het bezoekersverbod door vogelgriep. In 2021 is daarom een online open dag gehouden. Tijdens deze open dag gaven pluimveehouders een kijkje in hun stallen en heeft Hennie de Haan verteld hoe de kipketen werkt. Tussendoor werden live vragen beantwoord, zodat je alles te weten kon komen over wat onze sector nou zo bijzonder maakt.

De open dag was een groot succes. Wil je deze terugkijken?