Kip.Kiplekker

spreekbeurt | Hoe maak je een spreekbeurt

Hoe maak je een spreekbeurt

Informatie verzamelen
De voorbereiding voor het houden van een spreekbeurt in de klas, is erg belangrijk. Je begint met het verzamelen van allerlei informatie over je onderwerp. Informatie en materiaal kun je bijvoorbeeld vinden in de bibliotheek, in boeken en folders maar natuurlijk ook op internet. Begin wel op tijd want een spreekbeurt maken, is soms meer werk dan je denkt.

Materiaal lezen en ordenen
Als je het materiaal gevonden hebt, ga je dit lezen. Probeer al een beetje te kijken wat je wel en wat je niet belangrijk vindt om te gaan vertellen. Maak bijvoorbeeld een indeling met hoofdstukken zodat het overzichtelijk wordt. Kijk welke plaatjes leuk zijn om te laten zien of misschien kun je wel een kort filmpje afspelen in de klas.

Goed oefenen
Schrijf eerst je hele spreekbeurt op en oefen dan een paar keer door je spreekbeurt hardop voor te lezen. Daarna kun je weer een samenvatting maken door de belangrijkste punten op te schrijven zodat het steeds makkelijk wordt om de je spreekbeurt uit je hoofd te doen. Want een spreekbeurt in de klas voorlezen van een papiertje is niet de bedoeling. Het is tenslotte een spreekbeurt en geen leesbeurt. Je kunt natuurlijk in de klas wel een klein ‘spiekbriefje’ gebruiken maar daar schrijf je dan alleen de belangrijkste woorden op.

Nog een paar tips op een rijtje

  • zorg dat je op tijd begint en zorg voor een goede voorbereiding
  • oefen je spreekbeurt thuis een paar keer voor je ouders, broertje of zusje
  • een spreekbeurt duurt ongeveer 10 tot 15 minuten
  • maak een ‘spiekbriefje’ waar je de belangrijkste punten groot op hebt gezet
  • laat geen materialen tijdens je spreekbeurt rond gaan want dan let niemand meer op jou. Doe dat dus aan het eind van je spreekbeurt. 
  • aan het eind van je spreekbeurt vraag je je klasgenootjes of er nog vragen zijn. Die kun jij makkelijk beantwoorden want je weet nu veel meer van het onderwerp dan zij!

 En ben je toch een beetje zenuwachtig? Dat is heel normaal en daar heeft iedereen wel eens last van. Probeer rustig te blijven ademhalen… en dankzij je goede voorbereiding komt het dan vanzelf goed!