Kip.Kiplekker

de houderij | Wat voor houderijen zijn er?

Wat voor houderijen zijn er?

Vleeskuikens kunnen op verschillende manieren gehouden worden. De belangrijkste vleeskuikenhouderij is de gangbare vleeskuikenhouderij. Sommige vleeskuikenhouderijen hebben een ander systeem dan de gangbare houderijen. De kippen hebben hier bijvoorbeeld een mogelijkheid om naar buiten te kunnen of krijgen ander voedsel. Deze houderijen noem je scharrelhouderij of biologische houderij.

gangbare houderij
In de gangbare (gewone) vleeskuikenhouderij zitten de kuikens dicht op elkaar in grote stallen. Er kunnen meer dan 20.000 kuikens in een stal. Dat zijn ongeveer 21 kuikens per vierkante meter. Ze zitten altijd binnen en kunnen zich door de hele stal bewegen. Er is altijd voldoende water en voer binnen het bereik van de kip aanwezig en als ze hun slachtgewicht hebben bereikt, worden ze geslacht. De kip wordt ongeveer 42 dagen oud. De kip krijgt granen, soja, zaden, vismeel en melkbestanddelen te eten.

gangbaar-junior

scharrelhouderij
In de scharrelvleeskuikenhouderij hebben de kuikens meer ruimte. Er zitten maximaal 13 kuikens per vierkante meter en ze kunnen een gedeelte van de dag naar buiten. Bij sommige houderijen kunnen de kippen de hele dag naar buiten. Dit noemen we een ‘vrije uitloop’. In de stal is het minimaal acht uur achter elkaar donker, zodat de kuikens lekker kunnen slapen. Scharrelkippen moeten minstens acht weken oud zijn als ze worden geslacht. Deze kip wordt tussen de 56 en 63 dagen oud. De kip eet alleen plantaardig voedsel, vooral granen.

scharrel-junior

biologische houderij
Biologische vleeskuikens hebben de meeste ruimte. Ze zitten maximaal met z’n tienen op een vierkante meter. Pas als ze bijna 12 weken oud zijn mogen ze geslacht worden. En vanaf zes weken kunnen ze naar buiten. Daar hebben ze nog meer ruimte, minstens vier vierkante meter per kuiken, met struiken en plekjes om te schuilen. In de stal is het lang genoeg donker voor een goede nachtrust. De biologische kip wordt tussen de 70 en 81 dagen oud. Deze kip eet alleen plantaardig voedsel, dat ook nog eens biologisch is.

biologisch-junior